fbpx
Back to top

Какво трябва да знаем за ахата?

Какво трябва да знаем за ахата?

            Всеки скъпоценен камък, който намерите днес, има богата история и е свързан с различни вярвания на хората доказали се във времето.

           Ахатът е един от най – разпространените полускъпоценни камъни както в България, така и по света. Повечето от ахата на пазара идват от Индия, Бразилия, САЩ и Мароко.

           1. НАУЧНИ ДАННИ

           Ахатът представлява зърнеста разновидност на кварца. Според структурата се разграничават мъхест, ивичест и пейзажен ахат. Като форма на халцедон (тип кварц) той проявява разнообразие от цветове, форми, както и често присъстваща нежна иридесценция (променя цвета си погледнат от различен ъгъл). Повечето ахати се срещат в кухините на вулканични скали или лави. Има лентова структура, последователните слоеве са приблизително успоредни на страните на кухината.

Този камък се използва от векове за производството на орнаменти и скулптури.

          Ахата бива формиран при охлаждането на лавата, пара и други газове, като се образуват мехурчета. След втвърдяване на скалата, вода съдържаща силициев двуокис, прониква в мехурчетата и се сгъстява и постепенно се втърдява.

Индустрията за Ахат е започнала в района Идар-Оберщайн в Германия, където е имало изобилие от камъка.

             2. ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

             Това, че ахатът е  многопластов камък му дава особена сила. Смята се, че той поглъща негативната енергия и я трансформира в положителна.

             Ахатът е мощен лечител, много наситен с енергия. Отнема стреса, съдейства за постигане на емоционален, физически и интелектуален баланс. Защитава децата от страх и им помага да проходят по-рано. Ако ахатът се носи дълго време, той подобрява зрението.

            Носенето на ахат на лявата ръка помага за преодоляване на нервността, облекчава главоболието. При заболявания на бронхите, астма или хронична кашлица, болки в гърлото и зъбите се препоръчва да носят ахатови гердани.

           Част от способностите му са понижаване на треска, лекуване на артритни и костни деформации, поддържане на скелетната система и понякога може да бъде полезен в лечението на фрактури.

            Многобройните видове ахат – трудно различими по цвят или шарка, притежават различни свойства. Въпреки, че всеки вид ахат може да се ползва за горепосочените цели, тези камъни имат и свои собствени магически свойства. Някои от най-известните ахати и техните свойства са:

Ивичест ахат (елемент: огън) – за защита и възстановяване на телесната енергия и облекчаване при стресови ситуации.

Черен Ахат (елемент: огън) – предпазващ камък, носи се за смелост и за успех на изпити.

Черно-бял ахат (елемент: огън) – носи се като амулет, предпазва от ментални нарушения.

Син ивичест ахат (елемент: вода) – този камък носи мир и щастие. Ако го държите в ръката си, ще извлече стреса от цялото тяло.

Кафяв Ахат (елемент: огън) – много отдавна е бил носен от воини – за победа в битката, а днес се използва предимно за успех във всяко начинание. Ценени са в Италия и Персия като защита срещу уроки. Също е и талисман за богатство.

Оранжев Ахат (елемент: Слънце) – помага за подобряване на настроението.

Жълт ахат (елемент: Слънце) – използва се при контакт с творческата страна на ума и подобряване на изобретателността.

Зелен Ахат (елемент: Земя) – този ахат обикновено се носи за подобряване на здравето на очите.

Мъхов Ахат (елемент: Земя) – поради интересната си шарка, този камък е особено подходящ за талисман на градинарите. Носи се за облекчаване на схванат врат, дава енергия, там където се е изчерпала. Използва се и при ритуали за богатство, щастие и дълголетие. Този камък се носи, когато искаме да направим някого свой приятел.

 Червен Ахат(елемент: огън) – познат от мнозина като „Кървав Ахат“ този камък е бил носен в древен Рим с цел предпазване от ухапвания на насекоми, както и за лекуване на кръвта и за насърчаване на спокойствието и мира. Твърди се още, че прогонва паяците.

Сив Ахат с бели ивици (елемент: вода) – често се използва при интелектуални занимания.

                  Ахатът е подходящ за представители на зодии: Козирог, Водолей, Дева, Овен

Той носи хармония и се смята, че е камък на дълголетието. Предпазва от болести и настинки.  Привлича успеха и носи късмет.

🙂 Можете да разгледате уникалните ни бижута с АХАТ в онлайн магазина ни: дамски гривни, мъжки гривни, дамски колиета, мъжки колиета, дамски комплекти, мъжки комплекти 🙂

*Забележка: Информацията в тази статия не е предназначена да замени традиционното медицинско лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.

Paste your AdWords Remarketing code here